Informace o serveru  |  Reklama  ||  Úvodní stránka  
Diskuze Inzerce Vyšlo Počasí Zahrada
Diskuze

Diskuze
> Elektrikářské práce > Jak napojit na starý kabel nový?

Partnerem sekce Technická infrastruktura je Energoportál.cz - nový server o využívání, úsporách a výrobě energií

Jak napojit na starý kabel nový?

Chemický Alí (638) - xxx.xxx.4.78 (?), 31.7.2010 22:38

Naopak Jezevčíku, ve všem s Vámi souhlasím, právě na to, jak precizně pracujete jsem upozorňoval jako na výjimečný fakt. Kvalitní smršťovačky lze koupit pouze ve velkoochodě, speciální spojky obzvláš´t, vzpomínám si jak byl člověk nucen před lety pracovat v případě požadované hermetizace spoje s epoxydy.

Právě proto, že precizní spoj udělá málokdo, myslím, že pro kutila je krabice pod stropem (je li ji možné provést), pro kutila nejjednodušší řešení.

Nicméně zájemci najdou spojkovací sady ve velkooobchodech elektro.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Bylo to Bádensko-Württembersko, 5 let zpět. MMCH,..., host, 1.8.2010
Ještě jeden neelektrikářský jen tak pro pobaven..., Jezevcik, 1.8.2010
Přidám pár obrázků, jak může také vypadat elekt..., Jezevcik, 1.8.2010
Bylo to v D nebo v DDR?..., Jezevcik, 1.8.2010
Ch.Ali, to byl vzkaz pro toho vtipálka nad Vámi..., Jezevcik, 1.8.2010

host - xxx.xxx.99.97 (?), 25.5.2010 11:09, počet návštěv: 3392
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

tchán renovuje koupelnu. ve zdi má starý kabel, kdysy napájel bojler. chce na něj připojit novou zásuvku a světlo nad umyvadlem. kabel je krátky. jak na něj připojit nový měděný kabel? tchán krabici s věněčkem pod kachličkama nechce. je nějaký jiný spůsob jak ty kabely spojit? je mi jasné že nejlepší by bylo kabel vysekat a nahradit ho celý novým ale víte jak to je, sekat až k pojistkám se nikomu nechce.

a ještě jedna věc. dám novou zásuvku. můžu z té zásuvky ještě védst dál kabel ke světlu? a nebo krabice s věněčkem a jedna větev k zásuvce a druhá ke světlu?

omlouvám se za laické výrazy

Připojit reakci

host - xxx.xxx.134.233 (?), 25.5.2010 11:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli je ten starý kabel měděný, můžete zkusit tzv. "Wago-svorku". Další možnost je "čokoláda" omotaná samovulkanizační izolační páskou.

Připojit reakci

Chemický Alí (638) - xxx.xxx.4.78 (?), 25.5.2010 11:57

samozřejmě, že je možné kabel "napojit ve zdi, dát například do smršťovací bužírky, nebo epoxydové kostičky a zazdít, je to ale vždy trochu riskantní a to nehovořím o normách.

Osobně bych kabel přerušil nad úrovní dlaždiček, zde vsadil elektrokrabici a v ní provedl napojení Wagosvorkami a odtud vedl rozbočení požadovaných kabelů. Předpokládám, že kabel běží svisle od stropu, pokud prochází skrz zeď, v jiné výšce, pracoval bych na druhé straně zdi adekvátně.

Napojovat kabel ve zdi je vždy pokázka na průšvih. A věřte, že již duchazrakem vidím situaci, jak jste za čas nuceni osekávat obklad a provést to, čemu jste se nyní chtěli vyhnout. Nestojí to za to, provést novou krabici a rozvod je práce na dopoledne. Stojí to za to.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.241.33 (?), 25.5.2010 17:22

Krabice s věnečkem nemá v koupelně co dělat! Zamotad do sebe, zacínovat, zabužírkovat, zazdít, použít!!!chránič!!! Zona 0,1,2,3!

Připojit reakci

Chemický Alí (638) - xxx.xxx.4.78 (?), 25.5.2010 17:49

hmm, podívejme se společně na normy, o přítomnosti krabic v koupelnách. Jak jste správně popsal, nacházíme zde zóny, kde je jakákoli vystupující instalace nepřípustná, až po místa, kde krabice přípustné jsou.

Zamotání, propájení bužírkování nemá obecně (nejen v koupelně) ve zdi co dělat.

Proudový chránič, ok, ale ten je u koupelnových instalací elektrických rozvodů, nemýlím li se povinný.

Připojit reakci

suchoj (4) - xxx.xxx.153.71 (?), 25.5.2010 20:22

Laický dotaz, proč je cínem pájený spoj horší? Jinak mě zase elektrikář, který mi dělal elektřinu v domě, tvrdil že wargo svorky nepoužívá, protože nejsou tak spolehlivé z hlediska odporu jako klasická čokoláda.

Připojit reakci

andy.wise (136) - xxx.xxx.196.253 (?), 25.5.2010 21:44

Wago svorky jsou jeden z největších a nejjednodušších vynálezů. Narozdíl od čokolády je jejich spoj pružný, takže se ani po čase neuvolní a nevymačká, navíc s nimi lze spojovat kabely z různých materiálů. Čokoláda patří do minulého tisíciletí a v zazděném spoji je to loterie se slušnou pravděpodobnosti výhry v podobě přerušení spoje. Pokud se někomu wago nelíbí z hlediska odporu, nechť jej změří, případně svorku rozebere.

Připojit reakci

Jirka Suchý (44) - xxx.xxx.180.2 (?), 25.5.2010 22:38

zadavatel se ještě nevyjádřil, jestli je původní vodič hliník, nebo měď. spojit měď s mědí není problém, na Al použijte speciální Wagosvorky, popřípadě aktivační pastu a obyčejné wagosvorky. čokoláda má pro hliník životnost dost omezenou a zazdívat bych nedoporučoval.nicméně pokud to zazdíte, požár na 99,9% nevznikne.doporučuji dát spoj do kousku husího krku. u nové instalace bych takové řešení netoleroval, ale u jednoho spoje ve starém baráku je to tolerovatelné.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.99.97 (?), 26.5.2010 13:33

Původní vodič je naneštěstí hliník...

Děkuji pánové za rady a připomínky

Připojit reakci

Jirka Suchý (44) - xxx.xxx.98.110 (?), 26.5.2010 14:03

tu aktivační pastu na hliník najdete tady

trochu povídání je tu

a trochu bezpečnosti tady

Připojit reakci

andy.wise (136) - xxx.xxx.196.253 (?), 26.5.2010 15:02

Pokud budete spojovat hliník a měď, můžete ještě použít pro šroubový spoj cupalové podložky. Nicméně wago je bez práce.

Připojit reakci

Chemický Alí (638) - xxx.xxx.4.78 (?), 25.5.2010 23:24

důvody, proč je Wago spolehlivější, než cokoli jiného uvedl předřečník, mě zbývá jen si povzdychnout nad rigiditou některých řemeslníků, připomíná mi to siuaci, kdy jsem se ptal instalatéra, proč lepí odpady a nepoužívá KG/HT systém, odpověděl "mouře: " Já tomu nevěřim šefe!"

Waga mne (na rozdíl od svorkovnice) nikdy nezklamaly, poslední roky rád používám Waga s páčkami. TY nemají chybu.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.154.78 (?), 25.5.2010 21:14

Dobrý den přeji,

znám jednoho, co vše propojil "Kroutilovým spojem".  Kupodivu stále žije. 

Jarda

Připojit reakci

host - xxx.xxx.49.18 (?), 26.5.2010 20:08

Ve starých instalacích byl kroucený spoj běžná věc a pokuď byl dobře udělanej, tak to byl daleko lepší spoj než spoje udělané ve svorkách v té době dostupných. Tomáš

Připojit reakci

Chemický Alí (638) - xxx.xxx.4.78 (?), 26.5.2010 23:38

Kroucené spoje dovedli do dokonalosti němečtí technici v době války. Nicméně vytvořit spolehlivý kroucený spoj není legrace a rozhodně je bez šance vytvořit kroucený (kvalitní spoj) spoj amatérsky. Máte samozřejmě pravdu, že kvalitně vytvořený krou´ták byl vždy lepší než špatná svorkovnice.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.99.97 (?), 27.5.2010 10:26

Na chalupě u babičky byly krouťákama spojeny měděné a hliníkové dráty. Všechno černé, divil sem se že to fungovalo a že už jsme dávno nevyhořeli... :)

Připojit reakci

Jezevcik (55) - xxx.xxx.12.65 (?), 31.7.2010 12:16

Ch.Alí, proč by nemělo zamotání, propájení,zabužírkování ve zdi co dělat?Když je to dobře udělané, tak jde o bezkonkurenční spoj.Mám za sebou za dlouhé roky asi ne tisíce, ale určitě moc moc set takovýchto spojek a ani jednu reklamaci.Výrobní postup jsem tu již jednou popisoval v následujícím odkazu, kde jsem pod číslem"host 151.53"-zapomněl jsem se tehdy podepsat.

Přečtěte, posuďte a pak se zamyslete nad svými výroky.

Vypínač bez spojení průchozího nuláku

P.S.co se proudového chrániče týče,tak není dnes povinný pouze v koupelně,ale v podstatě všude,vyjma zařízení,kde hrozí z důvodu výpadku finační škoda(led.,mrazák) a natvrdo připojených spotřebičů,kde je přípojné místo mimo běžný dosah.

Připojit reakci

Chemický Alí (638) - xxx.xxx.4.78 (?), 31.7.2010 16:13

To jednoduché jezevčíku :-)), protože to málokdo udělá skutečně tak precizně jako Vy.  Já jsem (nikoli stovky, ale pouhé desítky) nejrůznějších spojů ze zdi vysekával, většina jich samozřejmě byla fláknutá, a provedená špatně.

Krabice je jistota. Při spojování ve zdi není ani jedno, jaký kabel spojujeme, zda je to kabel k vypínači osvětlení, ve kterém nebude pravděpodobně nikdy světelný zdroj silnější než sto watů, nebo zda napojujeme kabel, na kterém bude viset cirkulárka, trouba, nebo svářečka.

Ve zdi spojovaný kabel musí být naprosto dokonale hermetizován, pokud tomu tak není chemické působení malty s letovaným spojem docela pěkně zatočí. Skutečnou shodou okolností jsem v uplynulém týdnu likvidoval jedno napojení - pájený spoj, omotaný mnoha vrstvami izolačky ve sklepě na napájecí větvi pro domácí vodárnu.  (nejsem schopen odpovědět, jak kvalitně byl proveden) Defekt se našel velmi snadno, omítka nad ním byla "pročouzená".

Jen tak mimochodem, v mládí jsem velmi aktivně bastlil, a to i výkonové zesolovače a zdroje. K pájení mám v těchto aplikacích důvěru:-).

Spojovat ve zdi je absolutní nouzovka, skoro bych dnes více věřil Wago svorce, a pořádnému kusu smršťovačky. 

PS. diskusi na odkazu jsem přečetl, netuším, proč jste mě na ní upozornil, nemám pocit, že bychom v ní měli nějaký spor? Případně děkuji za upřesnění.

Připojit reakci

Jezevcik (55) - xxx.xxx.12.65 (?), 31.7.2010 18:27

Víte, ten odkaz nebyl určen jen Vám, to jen pro dokreslení, abych obhájil své tvrzení a nemusel se o tom rozepisovat znovu.

Něco oletovat a obalit to do izolačky je samozřejmě nesmysl.Takový spoj musí být vlhkotěsný a svou silou materiálu odolný vůči mechanickému poškození.V případě lepidlových spojek Raychem je tu záruka obojího.Jsou nejen vodotěsné, ale při smšťování na 1,5-2,5 se stěny bužírek natolik tloušťkově zhustí, že vytvoří po obvodu asi 3 mm silnou stěnu, kterou po vytvrdnutí nic neohrozí a je, co se mechanického poškození lepší než zbytek kabelu.Ty spojkovací sady jsou pro různá rozmezí a vzájemně se překrývají.Z toho důvodu je vždy lepší, když jsem s průřezem kabelu u té horní hranice zvolit tu nadcházející a mít tak dostatečnou rozměrovou rezervu, aby se ta zhutněná vrstva měla šanci vytvořit.

SSU-0-L je od 1,5 do 10 mm

SSU-1-L je od 6 do 25 mm atd.

Při potřebě naspojkovat"desítku"volím tedy pochopitelně z výše uvedených důvodů o řád větší sadu, i když by to na tu menší fungovalo též.A tak se to opakuje směrem vzhůru dokola.

Tyto smršťovací sady nejsou zrovna nejlevnější a existují běžně v prodeji samostatné bužírky, které však neobsahují lepidlo a při smršťování"nenabývají"na objemu.Použít je lze na méně náročných umístěních.V takovém případě vždy ale vše zdvojuju a používám jak na samostatné žíly, tak na celkové zakrytí kabelu bužírku vždy dvakrát.Stěny těchto levných bužírek jsou po smrštění jak papír a tak má člověk pocit, že pro to udělal něco navíc.

Jak jsem již psal v tom odkazu, tak letování a kroucení provádím max do 4 mm průřezu.Od 6 mm výše používám lisování.Jednak by to ani nešlo a za druhé jsou tyto trubičky již natolik dlouhé, že nehrozí při napínacím testu rozpojení jako u těch malých.

Netvrdím však, že mám absoluní pravdu a klidně se rád přiučím.Vždy to může být lepší.

Připojit reakci

Chemický Alí (638) - xxx.xxx.4.78 (?), 31.7.2010 22:38

Naopak Jezevčíku, ve všem s Vámi souhlasím, právě na to, jak precizně pracujete jsem upozorňoval jako na výjimečný fakt. Kvalitní smršťovačky lze koupit pouze ve velkoochodě, speciální spojky obzvláš´t, vzpomínám si jak byl člověk nucen před lety pracovat v případě požadované hermetizace spoje s epoxydy.

Právě proto, že precizní spoj udělá málokdo, myslím, že pro kutila je krabice pod stropem (je li ji možné provést), pro kutila nejjednodušší řešení.

Nicméně zájemci najdou spojkovací sady ve velkooobchodech elektro.

Připojit reakci

Jezevcik (55) - xxx.xxx.12.65 (?), 1.8.2010 4:33

Krabice pod stropem je sice nejjednodušší, ale musí být udělána pořádně.To, že nikdy nebude lahodit oku je věc jiná.Ale to už jsem stižen profesionální deformací...

Kvalitní spojkovací sady jsem kupodivu viděl prodávat v Baumaxu Letňany a tak se dá předpokládat, že budou v tomto řetězci celostátně.Jedná se o obdobu zn.Raychem a je to od firmy GPH.Tato značka tu má téměř monopol na lisovací trubičky, kterým nelze nic vytknout.Co se těchto sad týče, tak tam vidím jediný zádrhel v neúplném smrštění žílové bužírky na průřez 1,5 oproti Raychemu, který sevře tuto žílu natěsno a ještě vyteče lepidlo.GPH sady jsou zcela v pořádku pro průřezy 2,5 a výše.

Pro představu přidám informaci o cenách.Ve velkoobchodu Emas Praha 10 stojí spokovací sada Raychem SSU-0-L(1,5mm-10mm)okolo 150-ti korun.Myslím, že ta v Baumaxu byla do dvou set, takže v případě nouze lze i toto.Vyšší řady jsou několikrátnásobně dražší.Ale to už nebude pro kutila...

Existují i spojkovací trubičky, které se nazývají trhacími spojkami.Není to v podstatě však nic jiného než lustrsvorka  s vystouplými šrouby se šestihrannou hlavou,které utahujete tak dlouho,až se po překonání nastaveného momentu ulomí přesně s povrchem trubičky.Pro jistotu mají ještě po ulomení v dutině otvor pro inbus, kterým to můžete sichrově dotáhnout.Nic jiného než čokoláda, kterou nemusím.Lákavé je to v tom, že člověk nepotřebuje lisovací kleště, které nejsou zrovna levné a ne každý elektrikář jimi disponuje.

Celé to není tak složité, jak to vypadá.Jen si vybrat to správné a vzít to zodpovědně.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.100.110 (?), 1.8.2010 8:31

Pane Alí ale já mluvil jen o zamotání. Žádné pájení, žádná bužírka. Dva vodiče jen zakroucené do sebe, neizolované, každý v jednom rohu plechové krabice.

O kvalitě zamotaných, propájených, izolovaných spojů není sporu...

Připojit reakci

host - xxx.xxx.100.110 (?), 1.8.2010 8:33

Oprava, odpověď patří panu Jezevčíkovi...

Připojit reakci

Jezevcik (55) - xxx.xxx.12.65 (?), 1.8.2010 9:29

Dva vodiče neizolované v plechové krabici někde v koupelně, tak to je tedy věc.

Nenapadá mě, jestli ještě existuje horší varianta.Pakliže by se to celé ke všemu nacházelo v zóně 1,pak bych tam raději ani nevstupoval.

Pokud to byl vtip, tak docela dobrý...

Připojit reakci

Chemický Alí (638) - xxx.xxx.4.78 (?), 1.8.2010 10:26

Nevím zda to byl  vzkaz pro mě? Pokud ano, pak je evidentní, že v jedničkové zóně nemá krabice co dělat, pak nezbývá než sekat dál a krabici jednoduše posunout nejlépe do zóny 3. Pokud se vzkaz týká plechové krabice, tak mohu jen souhlasit.  Třebaže nemyslím, že by naše  normy el. rozvodů byly nějak přemrštěné, občas si vzpomenu, co můžete vidět v domech jako práce nejen kutilské, ale někdy i "profesionální".  Největší dojem na mne udělají vždy zásuvky, či vypínače deset centimetrů nad okrajem vany, nebo zásuvka pod vanou, občas najdete  nad vanou i osvětlení... . (jsme tou vanou hnuli, ale zásuvka se hodí, ne?) .Vzpomínám si i na hezký zážitek z dovolené v exotické destinaci, pevná sprcha , přesněji její hlavice byla zároveň průtokovým ohřívačem, místní napětí  bylo 110V, ale stejně člověk potřeboval trochu kuráže, aby do sprchy vlezl....

Pro ostatní čtenáře  - orientační popis, zóny v koupelně dělíme na zóny

0 - tj, zóna pod vanou, či sprchovým koutem, shora uzabřená a dostupná pouze za použití nástroje.

1 - zóna která je vymezená svislicemi na okrajích Vany, nebo sprchového koutu

2. - zóna lemující 60cm jedničku

3 - zóna vně 2

Je to hodně zjednodušené. A pokud má někdo pocit, že to je v paneláku jinak, pak ano, je zde výjimka na umisťování zásuvek v zóně 1, pračka by se jnak do koupelny nenaládovala.

Připojit reakci

host - xxx.xxx.35.158 (?), 1.8.2010 10:58
Pokud jde o normy, překvapilo mě, jak benevolentní revize jsou v Něměcku (jejich normy neznám). Párkrát jsem se zúčastnil instalace a následné revize el. rozvodů v DE. V plánech byly zákresy rozvodů dost povrchní, nikdo nekontroloval jejich skutečné umístění. Z čeho mi spadla čelist, byl systém připojování jističů, kdy se uchopí "nějaký", tak akorát velký svazek drátů a připojí k jističi. Nijak se nezkoumalo, zda jde o světla, zásuvky, ani se jističe nečlenily po místnostech, zatížení nikdo nepřepočítával. Prostě se to zapojilo, a následně se zjišťovalo, co to vlastně vypíná (pouze kvůli popiskům). Když se dělala pouze dílčí revize po rekonstrukci starého domu, nikomu nevadila zásuvka vnějškem napojená z vypínače či wago spoje pouze viditelně nachmoustané za dřevěnou lištou. Tady se německá preciznost neprojevuje, a je to vidět i na řadě obydlí, kde je el. rozvod často něco jakoby druhořadého. U nás, kromě relativně přísných norem musí člověk znát i vrtochy revizáka, které jsou občas nad rámec norem. A.W.
Připojit reakci

Jezevcik (55) - xxx.xxx.12.65 (?), 1.8.2010 11:01

Bylo to v D nebo v DDR?

Připojit reakci

host - xxx.xxx.35.158 (?), 1.8.2010 11:35
Bylo to Bádensko-Württembersko, 5 let zpět. MMCH, ty úžasnosti, co jste nafotil v Irsku, také spíše vídávám v západním cizinsku než u nás. A.W.
Připojit reakci

Jezevcik (55) - xxx.xxx.12.65 (?), 1.8.2010 10:59

Ch.Ali, to byl vzkaz pro toho vtipálka nad Vámi.Samozřejmě také nevím, jestli ta plechová krabice má být v zóně 1.To byla jen taková odstrašující dedukce.

Připojit reakci

Jezevcik (55) - xxx.xxx.12.65 (?), 1.8.2010 11:18

Přidám pár obrázků, jak může také vypadat elektroinstalace v zemích EU.Toto je konkrétně Irsko.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci

Jezevcik (55) - xxx.xxx.12.65 (?), 1.8.2010 11:32

Ještě jeden neelektrikářský jen tak pro pobavení.Irům je prostě všechno jedno.

Obrázky:
Bez názvu
Bez názvu
Připojit reakci
Založit novou diskuzi Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ovládání schodišťového přepínače z třetího místa53.9.2010169
Elektroinstalace - garaz63.9.2010217
Kabelová chránička423.8.20101672
Rozvodna skrin421.8.2010333
Jak napojit na starý kabel nový?311.8.20103393
Svítí vám stále elektroměr?817.7.2010798
Zlobivá elektrická jiskra69.6.20101207
Ovladanie posuvnej brany svojpomocne94.6.20103216
Zapojení předřadníku Osram QTIS e 1x36W620.5.20101039
380W na 220W?1628.4.20103754
Několikrát použité kombinačky svlékají rukojeť1127.4.20102743
Cyky 3x2,51026.4.20102549
Rozvodná skříň176.4.20102168
Výtokové okapové koleno1017.3.20101514
Zapojení1013.3.20103962
Kabel412.3.2010933
Odběr zářivkového tělesa?89.3.20101220
Elektronický spínač / časové hodiny + pračka153.3.20103397
Jak najít ztracený kabel vedle cesty526.2.20102789
Vypínač bez spojení průchozího nuláku1722.1.20104586
Elektrina: Bludny proud?318.12.20098868
Indukce ve vícežilovém kabelu63.12.20092781
Informace o serveru | Reklama | Kontaktní údaje | Podněty a připomínky
ZAHRADA.cz - zahrada, rostliny, živé ploty, trávníky, škůdci, postřiky, technika, nářadí, skleníky, bazény, jezírka, nábytek, zimní zahrada, pokojové rostliny
Energoportál.cz - vytápění a ohřev vody, větrání a klimatizace, výroba elektřiny, zateplení domů, nízkoenergetické a pasivní domy, úsporné spotřebiče
Chováme.cz - psi, kočky, akvarijní rybičky, papoušci, želvy, včely, drůbež, králíci, ovce a kozy, koně, krmiva, klece a pelíšky, steliva, odpočívadla
DigitálníTelevize.cz - digitální televize, digitální vysílání, dvb-t, satelitní vysílání, kabelová televize, IPTV, set-top box, multiplexy, mapy pokrytí
KOSMETIKA.cz - kosmetika, péče o pleť, nehty, vlasy, depilace, líčení, opalování, účesy, parfémy, vizážistika, akné, vrásky, celulitida, lupy
Pokojové rostliny - orchideje, masožravé rostliny, kaktusy a sukulenty, palmy, choroby, škůdci, zeminy a substráty, hnojiva
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2010
TOPlist